Підтримано позицію контролюючого органу щодо можливості платником податків своєчасного виконання податкового обов`язку

Федерація роботодавців комунальної інфраструктури, енергетики та житлово-комунального господарства України повідомляє, що Касаційний адміністративний суд у постанові від 28.02.2024 у справі № 280/6527/22 підтримав позицію контролюючого органу щодо можливості своєчасного виконання платником податків свого податкового обов`язку в частині дотримання термінів подання податкової звітності з податку на прибуток, акцизного податку, рентної плати, а також подання фінансової звітності, передбаченої п. 46.2 ст. 46 глави 2 розділу II Податкового кодексу України. Про це повідомила пресслужба ДПС.

Судами ураховано та зауважено, що для звільнення платника від виконання податкових обов`язків обставини неможливості своєчасного виконання податкового обов`язку повинні бути реальними та об`єктивними, а не формальними. Платник податків повинен надати вичерпний перелік документів, які підтверджують виникнення обставин, які унеможливлюють ведення господарської діяльності та виконання  податкових обов`язків з подання податкових декларацій.

Перелік документів, що підтверджують неможливість своєчасного виконання податкових обов`язків, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 29.07.2022 № 225, в якому чітко зазначено, які саме документи можуть підтвердити ту або іншу підставу.