Ведення військового обліку на підприємствах

Федерація роботодавців комунальної інфраструктури, енергетики та житлово-комунально господарства України нагадує, що до 25 січня (станом на 1 січня) щороку на підприємствах мають бути сформовані списки персонального військового обліку.

Це передбачено пунктом 40 Порядка організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (надалі - Порядок №1487).

Персональний військовий облік ведеться за списками персонального військового обліку. Форму списків затверджено в додатку 5 до Порядку №1487.

Також інформація про чисельність призовників, військовозобов’язаних та резервістів вноситься до відомості оперативного обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 12 до Порядку №1487). Цю відомість зберігають разом зі списками персонального військового обліку.

Звертаємо увагу на те, що Порядком №1487 не передбачено подання зазначених списків та відомостей до будь-якого органу – це внутрішній документ підприємства, але відповідно до ст. 210-1 КпАП порушення вимог Порядку №1487 щодо ведення персонального військового обліку, є порушенням законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію та тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Докладніше про ведення військового обліку на підприємствах і складання списків та відомостей тут, а відповіді на окремі запитання щодо ведення військового обліку ось тут