Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати житлово-комунальних послуг

Федерація роботодавців ЖКГ України звертає Вашу увагу на те, що набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2023 р. № 1405 "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо оплати житлово-комунальних послуг", згідно якої внесені зміни до таких постанов:

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 р. № 690 “Про затвердження Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і типових договорів про надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення”;
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 11 грудня 2019 р. № 1182 “Про затвердження Правил надання послуги з постачання гарячої води та типових договорів про надання послуги з постачання гарячої води”;
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 р. № 206 “Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану”.

Зокрема, внесені зміни передбачають наступне:

  • Запроваджується право споживачів на неоплату вартості житлово-комунальних послуг у разі їх невикористання за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб понад 30 календарних днів. Це право поширюється на споживачів, які не мають у житловому приміщенні (іншому об’єкті нерухомого майна) засобів обліку житлово-комунальних послуг.
  • Для реалізації цього права споживач зобов’язаний надати виконавцю заяву в електронній або паперовій формі та документальне підтвердження періоду відсутності. Документальним підтвердженням може бути довідка з місця тимчасового проживання, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби (у тому числі отримані в іноземній державі), відбування покарання тощо, документи, що підтверджують факт перетинання державного кордону України (на виїзд з України і в’їзд в Україну) у відповідний період часу.
  • Якщо період відсутності споживача та інших осіб перевищує шість місяців, споживач зобов’язаний надавати виконавцю оновлену заяву з відповідними підтвердними документами у місячний строк з моменту закінчення кожного шестимісячного періоду.

Важливо зазначити, що зміни, які вносяться до постанов Кабінету Міністрів України, не звільняють споживачів від зобов’язання відшкодовувати витрати на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем гарячого водопостачання (за наявності циркуляції).

Найважливими змінами, які внесені Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2023 р. № 1405 є те, що нарахування та стягнення неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість, утворену за несвоєчасне та/або неповне внесення плати за житлово-комунальні послуги населенням; припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі послуги населенням; стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, утвореної після 24 лютого 2022 р. забороняється лише на територіях, на яких ведуться бойові дії (територіях можливих бойових дій, активних бойових дій, активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси) або тимчасово окупованих Російською Федерацією, відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (до дати припинення можливості бойових дій, завершення бойових дій, завершення тимчасової окупації). А також заборонено нарахування плати за житлово-комунальні послуги з дати початку по дату завершення тимчасової окупації територій, включених до зазначеного переліку та стягнення заборгованості за ці послуги, утвореної після 24 лютого 2022 р. за відповідний період окупації.