“Мовний закон” та сфера надання комунальних послуг: новели та особливості реалізації

З 16 січня 2021 року сфера обслуговування переходить на українську мову відповідно до положень Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Тому, відповідно до Закону, всі постачальники послуг, незалежно від форми власності, зобов'язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою.

Про те, як комунальна сфера повинна відреагувати на вказані зміни далі в статті. 
Загальна концепція закону: Згідно з новелами Закону, кожен працівник комунального підприємства зобов'язаний надавати послугу українською мовою. Тобто, працівники, до прикладу, абонентського відділу чи диспетчерської служби повинні надавати роз’яснення споживачам, відповіді на письмові запити виключно українською мовою.

На прохання споживача його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін. Тобто, в ситуації, коли споживач самостійно висловив своє бажання, щоб його обслуговували іншою мовою. Категорія “прийнятна для сторін” є умовною та означає, що у випадку, якщо обидві сторони в одинаковій мірі розуміють іншу мову, ніж українська, та споживач самостійно висловив бажання отримувати інформацію на обраній мові, то відповідно вживатися може іноземна мова. В будь-якому разі, мова надання комунальних послуг за замовчуванням встановлюється українська.

Тому, якщо споживач розмовляє російською (або будь-якою іншою мовою), але не попросив працівників комунального підприємства розмовляти з ним на такій же мові, то останні повинні обслуговувати його виключно українською. 
Документація: Трудові договори в Україні підлягають укладенню виключно державною мовою, що не перешкоджає використовувати сторонам трудового договору його переклад.

Мовою листування підприємств комунальної форм власності залишається державна мова.

Орган, уповноважений на притягнення до відповідальності: Секретаріат Уповноваженого із захисту державної мови.
Відповідальність: Секретаріат Уповноваженого може здійснювати позапланові заходи контролю щодо порушень мовного закону. 
Якщо такі порушення протягом року будуть повторюватися і мати системний характер (більше, ніж 2 рази) у Секретаріату є право накладати штраф (від 5100 до 6800 грн).

Можливість накладення штрафу буде реалізована з 16.07.2022 року, коли КУпАП буде доповнено двома новими статтями 188-52 і 188-53. Однак, репутаційні втрати, які можуть виникнути у підприємства у зв'язку із недотриманням вимог чинного законодавства можливі і сьогодні. 

Тобто, комунальне підприємство в першу чергу повинно звернути увагу на:

  • роботу абонентського відділу, відділу роботи зі зверненнями громадян та на роботу диспетчерських служб. Саме ці служби знаходяться в прямому контакті зі споживачем. Зрозуміло, що на сьогодні навіть служба із ліквідацій аварій також повинна під час виконання трудових обов'язків використовувати державну мову, однак найбільш активно ведуть комунікацію працівники, що вказані вище. Таким чином, керівництво комунального підприємства повинне цілеспрямовано проводити роз'яснювальну роботу із  працівниками відомств на предмет надання послуг державною мовою.
  • Споживач може не лише звернутися до керівництва підприємства з вимогою про припинення порушення мовного законодавства чи зателефонувати на “гарячу лінію” органів місцевого самоврядування, але й до мовного омбудсмена. Вказана можливість прямо передбачена законом. Так, споживач має право подати відповідну скаргу у строк до 6 місяців з моменту порушення закону, підкріплену доказами порушення: при чому доказами можуть бути аудіо-записи, відео, копії письмових скарг на ім'я директора підприємства.
  • У разі порушення мовного законодавства, штраф накладатиметься на підприємство, що не обмежує останнє притягнути працівника до дисциплінарної відповідальності.

Саме тому, комунальні підприємства повинні активно брати до уваги останні зміни в законодавстві, особливо в питанні мови надання послуг та адаптуватися до нинішніх правових реалій. Хоч на сьогодні і відсутня адміністративна відповідальність за недотримання до положень мовного закону, однак, коли санкції, визначені в КУпАП почнуть діяти, уникнути штрафу за порушення буде проблематично.
Рекомендуємо провести роз'яснювальну роботу серед працівників, видати відповідний наказ стосовно ознайомлення працівників із положенням відповідного мовного закону. Вказані випереджувальні дії мінімізують негативні ситуації, що можуть виникнути на Вашому підприємстві.