ІНДИВІДУАЛЬНІ ЛІЧИЛЬНИКИ СПОЖИВАЧІВ ПРИРОДНОГО ГАЗУ: ВІДТЕРМІНУВАННЯ ВСТАНОВЛЕННЯ


Встановлення індивідуальних лічильників для населення, що проживає у квартирах та приватних будинках, у яких природний газ використовується для приготування їжі відтерміновано до 1 січня 2023 року. До вказаних законодавчих змін передбачалося, що кінцевий термін встановлення таких лічильників - 1 січня 2021 року.
Однак, 28 березня набрав чинності Закон № 1338-IX "Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" щодо перегляду термінів встановлення споживачам лічильників природного газу". Документ було офіційно опубліковано в газеті "Голос України" 27 березня.
Згідно Закону вказаний строк змінено на користь суб'єктів господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території повинні забезпечити встановлення лічильників для для населення, що проживає у квартирах і приватних будинках, у яких газ використовується тільки для приготування їжі. 
При чому, контроль за встановленням вказаних лічильників і надалі здійснюватиметься Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
Комісія щокварталу буде оприлюднювати на офіційному сайті відомості про виконання суб’єктами господарювання відомості про виконання суб'єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території, обов'язків, передбачених пунктами 1 і 2 ч. 1 ст. 6 Закону «Про забезпечення комерційного обліку природного газу».
Окремо заслуговує уваги обов'язок Кабінету Міністрів України стосовно розроблення порядку компенсації витрат, які понесли споживачі, які встановили такі лічильники самостійно. Зокрема, Кабмін повинен розробити та затвердити порядок компенсації понесених витрат побутовим споживачам, які забезпечили встановлення індивідуальних лічильників газу за власні кошти, у розмірі середньозваженої вартості такого встановлення лічильників суб'єктами господарювання, що здійснюють розподіл природного газу на відповідній території.