Правила для демонтажу будівель

Затверджено порядок виконання робіт з демонтажу пошкоджених об’єктів. Це постанова КМУ №474 від 19.04.2022 року «Про затвердження Порядку виконання робіт з демонтажу об’єктів, пошкоджених або зруйнованих внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів». 
Порядок застосовується виконавчими органами сільських, селищних, міських рад, а у випадках, передбачених законодавством, - місцевими державними, військово-цивільними або військовими адміністраціями для організації оперативної діяльності з демонтажу пошкоджених або зруйнованих внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів будівель і споруд або їх частин. Крім об’єктів оборонного і спеціального призначення, об’єктів культурної спадщини та об’єктів, на які поширюється дія Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку». 
Не поширюється на демонтаж об’єктів, що проводиться під час виконання робіт з нового будівництва, реставрації, реконструкції та капітального ремонту, а також на аварійно-рятувальні та інші невідкладні роботи.
Вихідними даними для розроблення документації з демонтажу є:
•    рішення про демонтаж (містить відомості про замовника демонтажу; місцезнаходження та короткий опис об’єкта; ідентифікатор (реєстраційний номер) звіту про обстеження; умови та вимоги до демонтажу;
•    звіт про результати обстеження з рекомендаціями;
•    проектна документація або технічний паспорт об’єкта (за наявності);
•    інформація про підземні інженерні мережі та споруди, лінії електропередачі та зв’язку;
•    інформація про наявність на об’єктах захисних споруд цивільного захисту, споруд подвійного призначення або інших споруд, призначених для укриття населення;
•    інформація про розташування пункту утилізації відходів та полігону для їх захоронення і шляхи транспортного сполучення.
Підставою для розроблення документації з демонтажу є рішення про демонтаж, яке приймається на підставі звіту, складеного за результатами обстеження. Організація розроблення документації з демонтажу здійснюється підрядником. Документація з демонтажу затверджується керівником підрядної організації та не підлягає експертизі. Проведення демонтажу не потребує документів, що дають право на виконання будівельних робіт. Демонтаж проводиться на підставі договору, укладеного між замовником та підрядником. 
Після закінчення демонтажу прийняття об’єкта в експлуатацію не здійснюється та складається акт про демонтаж за формою згідно з додатком до Порядку виключно в електронній формі з використанням Реєстру будівельної діяльності Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. У разі повного демонтажу об’єкта акт про демонтаж є підставою для анулювання технічного паспорта та виключення об’єкта з реєстру об’єктів нерухомого майна.