Перевірки відновили

Уряд дозволив Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), проводити позапланові невиїзні перевірки підприємств у сфері енергетики та комунальних послуг.
Після впровадження воєнного стану переважна більшість заходів контролю була призупинена. Вони можливі лише там, де є значна загроза безпеці держави, життю і здоров’ю людей або довкіллю.
Енергетика та комунальний сектор – це частина критичної інфраструктури, яка потребує безперебійного функціонування. Саме тому відновлення контрольних заходів допоможе їй працювати краще, забезпечуючи українців життєво необхідними послугами.
Ще раніше, 10 травня 2022 року НКРЕКП на своєму відкритому засіданні затвердила зміни до Порядку розслідування порушень законодавства щодо функціонування ринків електричної енергії та природного газу.
Зміни передбачають, що у процесі проведення розслідувань документообіг між НКРЕКП та учасниками ринку електричної енергії або суб’єктами ринку природного газу здійснюватиметься не через традиційні засоби зв’язку, а в електронній формі з накладанням кваліфікованого електронного підпису уповноважених осіб НКРЕКП та суб’єктів розслідування.
Під час проведення розслідування це, зокрема, забезпечить:
•    зниження витрат на друк і відправлення документів поштою;
•    швидкий та безпечний обмін документами та іншою інформацією;
•    скорочення строків доставлення запитів та документів;
•    підвищення швидкості опрацювання документів та інформації;
•    уникнення ризику втрати документів під час надсилання.

Прийняті зміни дозволять спростити процедуру розслідування порушень законодавства щодо функціонування енергетичних ринків, пришвидшити розгляд результатів розслідувань, що, у свою чергу, сприятиме підвищенню ефективності роботи регулятора з забезпечення сталого функціонування енергетичного сектору, особливо під час воєнного стану.