Облгази передадуть

Кабмін видав розпорядження від 28 травня 2022 р. № 429-р «Деякі питання управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, у виняткових випадках». Цим рішенням уряд передасть в управління "Чорноморнафтогазу" 26 заарештованих облгазів олігарха Дмитра Фірташа.
В розпорядженні йдеться: 
1. З метою запобігання ризику виникнення надзвичайної ситуації в енергетичній сфері, відповідно до статті 211 Закону України “Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів” погодитися з пропозицією Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, і Міністерства енергетики щодо передачі в управління акціонерному товариству “Державне акціонерне товариство “Чорноморнафтогаз” (код згідно з ЄДРПОУ 00153117) активів, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, згідно з переліком, що додається до оригіналу.
2. Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, забезпечити передачу активів відповідно до пункту 1 цього розпорядження згідно з актами приймання-передачі на період до усунення ризику збою та/або переривання функціонування активів, що може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій, і до завершення здійснення процесуальних заходів.
3. Акціонерному товариству “Державне акціонерне товариство “Чорноморнафтогаз”, Міністерству енергетики та Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, вжити відповідно до законодавства всіх дієвих заходів, спрямованих на запобігання ризику збою та/або переривання функціонування активів, що може призвести до виникнення надзвичайних ситуацій.»
Серед арештованих активів олігарха був і "Київоблгаз".  У ДБР заявляли, що слідство розкрило схему безоплатної передачі Міністерством енергетики та вугільної промисловості України газорозподільних систем у користування приватним операторам. Це завдало державі збитків на суму 1,488 млрд грн.
Тепер в уряді підтримали пропозицію передати облгази олігарха "Чорноморнафтогазу", яким керує "Нафтогаз". Процедуру передачі буде здійснювати НАЗК.