Без газу не залишаться

Якщо постачальник газу побутовим споживачам (домогосподарствам), з яким було укладено відповідну угоду, з якихось причин більше не може виконувати свою функцію, то його клієнти без газу не залишаються. В таких ситуаціях Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» як визначений державою «постачальник останньої надії» приходить на допомогу та забезпечує газом  потреби українських домогосподарств.
З 1 червня 2022 року 8,8 млн українських домогосподарств опинились в ситуації, коли їхні постачальники газу не можуть виконувати свою функцію. Тому тепер вони будуть отримувати газ від «постачальника останньої надії» (ПОН).
Ця інформація актуальна для клієнтів, які донедавна отримували газ від місцевих газопостачальних компаній у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Харківській, Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях.
ГК «Нафтогаз України» очікує, що найближчим часом ці клієнти будуть переведені на стандартні контракти з компанією, аби ціна для споживачів «останньої надії» стала 7,96 грн/куб. м з ПДВ без вартості розподілу (доставки). 
Раніше у прес-службі Асоціації постачальників енергоресурсів (АПЕ) повідомили, що з 1 червня всі побутові споживачі газопостачальних компаній, які працюють під брендом "Твій Газзбут", почали отримувати газ ДК "Нафтогаз України".
Перемикання побутових споживачів на ППН сталося автоматично, оскільки станом на 31 травня жоден із постачальників газу для населення не зміг підписати контракт на його постачання з НАК "Нафтогаз України" у рамках покладання соціальних зобов’язань (ПСО). Як повідомлялося, Кабінет міністрів України ухвалив постанову №489 від 29 квітня 2022 року про затвердження оновленого ПСО на ринку газу, якою зберіг до 30 вересня 2022 року діючі ціни на газ для населення на рівні річних базових пропозицій постачальників. 
З 1 травня до 30 вересня 2022 року "Нафтогаз Трейдинг" реалізує постачальникам природний газ в обсягах, необхідних побутовим споживачам у відповідному періоді. Умовою отримання такого газу постачальником є приєднання його до групи ДК "Нафтогаз Трейдинг", що балансує.