ВІМ-технології у будівництві

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримав та рекомендував прийняти за основу законопроєкт, який передбачає принципово новий, цифровий підхід не лише до створення об’єктів будівництва, а й до грамотної та ефективної організації їх подальшої експлуатації. 
Йдеться про проєкт закону «Про запровадження будівельного інформаційного моделювання (BIM-технології) на всіх етапах життєвого циклу об’єктів та науково-технічного супроводу об’єктів, удосконалення процедури обстеження об’єктів, прийнятих в експлуатацію в установленому законодавством порядку» (реєстр. № 6383). Про це повідомила заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.
«Цей законопроєкт, розроблений Мінрегіоном, є одним із інструментів комплексної цифрової трансформації всієї будівельної галузі. Адже застосування BIM-технологій дозволить синхронізувати процес будівництва між його учасниками, підвищити якість контролю робіт,  оптимізувати витрати і водночас підвищити безпечність об’єктів будівництва», – сказала Наталія Козловська.
Крім того, законопроєкт передбачає запровадження обов’язкового використання ВІМ-технологій під час розроблення проєктної документації на будівництво окремих об’єктів, які будуються із залученням бюджетних коштів – із встановленням перехідного періоду у п’ять років.
Мінрегіоном вже здійснено низку кроків у напрямку впровадження інноваційних та прогресивних технологій у будівництві, зокрема ВІМ-технологій. Наразі затверджено зміни до документів, що встановлюють склад та зміст проєктної документації, порядку її розроблення, а також кошторисні норми та нормативи у будівництві. Крім того, триває розроблення національних стандартів із питань застосування BIM-технологій під час проєктування та впроваджується цифровізація усіх процесів на цьому етапі.
Також Урядом затверджена розроблена Мінрегіоном Концепція впровадження технологій будівельного інформаційного моделювання (ВІМ-технологій) в Україні та план заходів з її реалізації.