$7,5 млрд - на енергетичну безпеку

Кабмін запропонував Верховній Раді України виділити з державного бюджету 264,3 млрд грн на фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час війни за рахунок міжнародної донорської допомоги та дивідендів НАК "Нафтогаз України".
Проєкт закону №7429 про внесення змін до державного бюджету України на 2022 рік зареєстрований у ВР 1 червня. Документом передбачено додаткові видатки на:
•    компенсацію суб’єктам ринку газу, на яких покладено спеціальні обов’язки (ПСО) (вочевидь, на користь “Нафтогазу”) – розміром 150,1 млрд грн;
•    врегулювання заборгованості відповідно до закону №1639-IX, яким, серед іншого, врегульовуються борги за “температурними” коефіцієнтами та борги операторів ГРМ перед "Оператором ГТС" за відбори газу для покриття виробничо-технологічних витрат.
Розмір видатків – 76 млрд грн; покриття різниці в тарифах для теплопостачальних підприємств розміром 38,2 млрд грн.
Кошти будуть покриватися за рахунок надходженнь до спеціального фонду державного бюджету від: сплати 64,4 млрд грн дивідендів (в тому числі авансом) “Нафтогазом” за 2022 рік; авансового платежу з податку на прибуток при виплаті згаданих вище дивідендів – 11,6 млрд грн; надходжень донорської та іншої міжнародної допомоги – 188,3 млрд грн.
Таким чином, 264,3 млрд грн (майже $7,5 млрд за ринковим курсом) планується витратити на "комплекс гарантій та компенсаторних механізмів" з метою "стабілізації діяльності підприємств стратегічних галузей, що докладають усіх можливих зусиль для забезпечення енергетичної безпеки держави та запобігання настанню гуманітарних криз та катастроф на усій території України".