За знищене житло повернуть гроші, але не скоро

На останньому засіданні Кабміну прем’єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що уряд створив спеціальну комісію, яка буде займатися аудитом збитків, завданих військовою агресією росії.
За словами урядовця, російські війська зруйнували десятки тисяч домівок. За найменшими підрахунками, пошкоджено 45 млн квадратних метрів житла. Деякі міста та села майже повністю зруйновані.
Уряд планує затвердити єдину та уніфіковану форму, що фіксуватиме збитки, яких завдали житлу українців російські війська. Раніше така довідка складалась у довільній формі, через що виникла велика кількість запитань і непорозумінь. Тепер усе уніфіковується. У кожного громадянина, якому пошкодили чи зруйнували житло, буде цифровий документ, який підтверджує його збитки. Цим рішенням закладається база для майбутнього реєстру пошкодженого майна.
Як все це буде відбуватися? По-перше, уряд затверджує форму акту обстеження об'єкту та механізм його складання. Будуть створені регіональні комісії на рівні громад, кожна комісія складатиметься з трьох людей, які заповнюють акт з інформацією про тип пошкодження. Чи ушкоджений фундамент, фасад, стіни, вікна, підлога, двері та інші конструкції. Все це фіксується і підтверджується цифровими підписами членів комісії. Всі нові акти будуть складені у цифровій формі через систему Дія. Всі попередні акти будуть відцифровані та внесені у відповідну базу. Відповідальним за реалізацію цього процесу і надалі будуть органи місцевої влади.
Наразі українці, за словами Дениса Шмигаля, через Дію подали більше 206 тисяч заяв про пошкоджене та зруйноване житло. Всі ці заяви тепер передаються відповідним органам на місця. Руйнування верифікуються комісією, і далі людина зможе побачити в Дії документ, який підтверджує збитки.
Другий етап цього процессу - розробка уніфікованої розрахункової оцінки вартості збитків. Над нею зараз працює Міністерство розвитку громад та територій. Про що йде мова? Наприклад, якщо в одному будинку стояли вікна різної категорії та вартості, то відшкодовуватись буде вартість майна за уніфікованим стандартом. Буде рахуватися середня ціна звичайних вікон, а не ціна, за якою кожне конкретне вікно купувалося раніше. Після того, як буде зроблена відповідна оцінка, можна буде побачити загальну суму збитків по кожному об’єкту. У майбутньому саме така сума буде відшкодована людям.
Детальніше процес компенсації та виплат буде зрозумілим після прийняття законопроекту «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації». Уряд очікує на ухвалення закону, щоб почати працювати над процесом відшкодування. Зараз цей проект на розгляді у Верховній Раді. 
Це дасть  можливість запустити третій етап. Після фіксації та оцінки збитків люди зможуть отримати кошти за зруйноване майно. Це також має відбуватися через Дію, аби весь процес був максимально прозорим, відкритим, простим і справедливим.
Важливий нюанс - фіксація та оцінка збитків наразі можливі лише на повністю деокупованих та безпечних територіях. Там, де тривають активні бойові дії чи є тимчасова окупація, збитки будуть зафіксовані після остаточного звільнення цих міст і громад.
Ще один аспект - це терміни, коли люди зможуть отримати кошти за зруйноване житло. Десятки тисяч знищених будинків і квартир - це мільярди. Мінімальна оцінка зараз - понад 40 млрд доларів. У бюджеті наразі немає такої суми, адже всі кошти уряд пріоритетно спрямовує на оборону та захист країни, а також на соціальні виплати.
Повноцінний процес відшкодування почнеться одразу після того, як конфісковані російські кошти на Заході надійдуть до України. Зараз ці сотні мільярдів доларів росії заморожені урядами країн-партнерів. Україна постійно працює з усіма, аби кошти перейшли для її відбудови. Є певний прогрес із Канадою та США, триває робота з європейськими країнами та Великою Британією. Створена спеціальна робоча група. Долучаються найкращі світові юристи.