Консультація: щодо процедури бронювання працівників підприємств, установ та організацій комунальної форми власності

         31 січня набрала чинності урядова постанова від 27 січня 2023 року № 76 «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час».

Документом затверджено новий порядок бронювання військовозобов'язаних і критерії визначення підприємств, установ і організацій, критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення. Працівники таких підприємств віднині підлягатимуть бронюванню.

Таким чином, відтепер можливість бронювання працівників недефіцитних військових спеціальностей отримали критично важливі підприємства для економіки та забезпечення життєдіяльності населення.

Згідно з Порядком бронюванню підлягають керівники та заступники, а також 50 % від кількості (на дату подання списку) військовозобов'язаних працівників, що працюють на підприємствах, в установах і організаціях:

  1. Яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі коли це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  2. Які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань;
  3. Які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Підприємство вважається критично важливим, якщо:

1) загальна сума податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів (крім митних) перевищує еквівалент 1,5 млн євро;

2) сума надходжень в іноземній валюті (крім кредитів і позик) перевищує 32 млн євро;

3) стратегічне значення для економіки і безпеки держави, відповідно до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого урядовою постановою від 4 березня 2015 року № 83;

4) важливе значення підприємства для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади (критерії визначаються центральними органами влади чи ОВА);

5) відсутність заборгованості зі сплати ЄСВ;

6) розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб - працівників по підприємству за останній календарний квартал - не менше середньої заробітної плати по регіону за звітний період;

7) підприємство є резидентом Дія Сіті.

Щоб бронювати працівників, підприємство має відповідати принаймні трьом з перерахованих критеріїв. Винятками є паливно-енергетичний комплекс, телевізійні медіа, а також підприємства зі сфер охорони здоровʼя, освіти та науки, спорту та соціального захисту. Для них достатньо відповідати двом вимогам зі списку. Керівники можуть забронювати не більше 50% військовозобов’язаних працівників.

При цьому, у разі наявності обґрунтованої потреби кількість військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню, може перевищувати 50 % кількості військовозобов'язаних підприємства, установи і організації на дату подання списку.

Військовозобов'язані керівники підприємств, установ і організацій та їх заступники, а також працівники підприємств, установ і організацій паливно-енергетичного комплексу, перелік яких затверджує Міненерго, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності. Також до підприємств, установ і організацій паливно-енергетичного комплексу, перелік яких затверджує Міненерго, не застосовуються обмеження щодо кількості військовозобов'язаних.

Алгоритм дій з бронювання військовозобов’язаних працівників:

1.Визначитись із суб’єктом, до якого слід звертатися щодо бронювання працівників.

Так, якщо йде мова про комунальні підприємства, то таким суб’єктом буде орган місцевого самоврядування, до сфери управління якого входить таке підприємство. Звертатися варто безпосередньо до структурного підрозділу, який забезпечує бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час на підприємствах, установах і організаціях, що перебувають у комунальній власності територіальної громади міста.)

2. Здійснення органом місцевого самоврядування подальших дій згідно Порядку.

3.Отримання витягу з наказу Мінекономіки, який є підтвердженням відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час.

На який час надається бронювання:

Строк дії відстрочки не може перевищувати шість місяців. За потреби потім питання бронювання вирішується повторно, і статус продовжується.

Важливо! Відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобов'язаним рішеннями Міністерства економіки до набрання цією Постановою є чинними протягом строку, на який вони надані.

Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

1) закінчення строку її дії;

2) завершення підприємством, установою, організацією виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;

3) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

4) позбавлення підприємства, установи і організації статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення таких підприємств, установ і організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

5) ліквідації підприємства, установи і організації;

6) звільнення військовозобов’язаного з підприємства, установи і організації.

Особливості та ускладнення, що можуть виникнути у процесі бронювання працівників:

          1. Важливість правильного заповнення документів для бронювання, яка полягає у тому, що невірно подані дані, відображені у відповідному рішенні Мінекономіки щодо бронювання, можуть стати підставою для відмови в зарахуванні такого військовозобов'язаного на спеціальний військовий облік.

          2. Відсутність чітко встановлених термінів розгляду документів на кожному етапі їх проходження, тож терміни отримання всіх погоджень можуть тривати доволі довго. Тож, для варто готувати документи та звертатися до відповідних органів розрахунково за 2 місяці до завершення відстрочки (за наявності такої), з огляду на нову процедуру бронювання.

          3. Не всі працівники можуть отримати бронь. Так, заборонена відстрочка для військовозобовʼязаних, які мають військові спеціальності рядового, сержантського та старшинського та офіцерського складу (винятками є лише військовозобов'язані керівники підприємств, установ і організацій та їх заступники, а також паливно – енергетичний комплекс).

          4. Новий Порядок не скасовує попередні рішення про бронювання, прийняті Мінекономіки. Вони є чинними протягом строку, на який вони надані. Водночас, відсутня чіткість з питання чи такий строк враховує продовжений строк, який надавався Постановою Кабінету Міністрів України «Про продовження строків дії відстрочок від призову на військову службу під час мобілізації» від 4 листопада 2022 року № 1259, оскільки дана Постанова не втратила чинності.

          5. Кількість заброньованих працівників до 50% рахується не від кількості усього персоналу, а лише від кількості військовозобовʼязаних.

          6. Критерій про розмір сплачених податків та про оборот у €32 млн за попередній рік недосяжний для будь-яких компаній, крім дуже великих.

          7. Відсутність станом на сьогоднішній день встановлених критеріїв, за якими здійснюється визначення підприємства, яке має важливе значення для галузі національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади галузевими міністерствами, обласними держадміністраціями та ВДА. При цьому, цей критерій є одним із визначальних для середніх і малих підприємств.