Аналіз Закону № 1060-IX щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг

1 травня 2021 року набирає чинності Закон № 1060-IX щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг.  Цей Закон вніс зміни в низку нормативно-правових актів.
Пропонуємо провести загальний аналіз змін, що були внесені цим законом.
Визначення внутрішньобудинкових систем. Згідно нового визначення, внутрішньобудинкова система будинку це - механічне, електричне, газове, сантехнічне та інше обладнання в будинку, яке обслуговує більше одного житлового та/або нежитлового приміщення, у тому числі комунікації до обладнання споживача, системи автономного теплопостачання, бойлерні та елеваторні вузли, обладнання протипожежної безпеки, вентиляційні канали та канали для димовидалення, обладнання ліфтів, центральних розподільних щитів електропостачання від зовнішньої поверхні стіни будівлі до точки приєднання житлового (нежитлового) приміщення (для систем газопостачання - від запірного пристрою на вводі в будинок до запірних пристроїв включно перед місцями підключення газових приладів, газоспоживного обладнання, теплових агрегатів тощо).
Змінено порядок укладення договорів про надання житлово-комунальних послуг. Встановлюється виключність укладення індивідуальних договорів щодо постачання та розподілу природного газу і з постачання та розподілу електричної енергії.
Публічні договори приєднання про надання комунальних послуг з власниками індивідуальних (садибних) житлових будинків вважаються укладеними, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування та/або на вебсайті виконавця послуги такий власник не вчинив дій щодо відключення (відмови) від комунальної послуги. При цьому розміщується повідомлення про місце опублікування тексту договору у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах та/або рахунках на оплату послуг.
Згідно нового Закону, споживач наділяється правом щомісяця (або з іншою періодичністю, визначеною договором) вносити однією сумою плату виконавцю комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу та електричної енергії). Тобто, навіть, якщо тариф складається з різних складових, споживач однією платіжкою може оплатити усі послуги. При цьому виконавці комунальних послуг повинні забезпечувати деталізацію інформації щодо складових плати у рахунках споживачів.
Також змінюється порядок укладення договорів про надання житлово-комунальних послуг.
За рішенням співвласників багатоквартирного будинку, з виконавцем відповідної комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії) укладається договір про надання комунальних послуг, а саме:
 1) індивідуальний договір з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем, що укладається кожним співвласником багатоквартирного будинку самостійно, за умови що співвласники прийняли рішення про вибір відповідної моделі організації договірних відносин та дійшли згоди з виконавцем комунальної послуги щодо розміру плати за обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку;
 2) колективний договір, що укладається від імені та за рахунок усіх співвласників багатоквартирного будинку управителем або іншою уповноваженою співвласниками особою;
 3) договір про надання комунальних послуг з колективним споживачем, що укладається з об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку або іншою юридичною особою, яка об’єднує всіх співвласників такого будинку та в їхніх інтересах укладає відповідний договір.
Вибір моделі організації договірних відносин залишається за співвласниками багатоквартирного будинку(крім послуг з постачання та розподілу природного газу і послуг з постачання та розподілу електричної енергії). У межах одного багатоквартирного будинку дозволяється обрання різних моделей організації договірних відносин за різними видами комунальних послуг.