Відрахування суми із доходу боржника за борги комунального підприємства: законодавчі перспективи


На сьогодні в рамках чинного законодавства України визначено, що з доходів боржника може бути стягнуто суму на покриття заборгованості за комунальні послуги. Так, законодавством визначено, що розмір відрахувань доходів боржника (таких як заробітна плата, пенсія, інші доходи) вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.
На сьогодні передбачено, що максимальний відсоток стягнення за виконавчим листом щодо заборгованості за комунальні послуги на сьогодні складає не більш як 20 %. Вказаний відсоток не є суттєвим для боржників, а тому говорити про ефективне відновлення порушеного права комунального підприємства говорити не доводиться.
Саме тому у ВРУ зареєстровано законопроект № 3613 щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг. 
Вказаний законопроект передбачає реструктуризацію боргів за відповідні послуги станом на 1 жовтня 2020 року (шляхом підписання договору між боржником і постачальником послуги) з подальшою їх виплатою протягом п'яти років. При реструктуризації загальна сума платежів (поточних та платежів по погашенню реструктуризованої заборгованості) не повинна перевищувати 25% доходів для субсидіантів і 20% - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги. На споживачів, які уклали договір про реструктуризацію заборгованості, поширюватиметься діючий порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для оплати поточних платежів.
По-перше, від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільнять позивачів у справах про стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, а також заявників у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.
По-друге, із заробітної плати боржника може бути утримано її 50% за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.
Такою законодавчою ініціативою ВРУ намагається надати комунальним підприємствам більше повноважень для ефективного судового захисту їх порушених прав та стягнення заборгованості за комунальними платежами із споживачами-боржниками.
Вказаний законопроект має важливе значення для подальшого ефективного захисту прав комунальними підприємствами, а тому пропонуємо слідкувати за подальшим проходженням вказаного законопроекту.